EtusivuTilaTuotteetAjankohtaistaYhteystiedot
Marjoja
Parikan marjatila

Marja Saara Vainio-Kailan isännöimällä Parikan marjatilalla Vihdin Vanjärvellä kasvatetaan mansikoita sekä musta-, puna- ja viherherukoita.

Tila kuuluu luomuvalvontaan. Luomumarjoja on tuotettu vuodesta 1993 lähtien. Koko tila siirtyi luomuun 1996.

Tilaa ovat aikaisemmin viljelleet Marja Saaran vanhemmat Aino ja Yrjö Parikka. He olivat kotoisin Karjalan kannakselta, Viipurin maalaiskunnasta. Vanjärvi on tunnettu karjalaiskylä. Vuoteen 1945 Vanjärven kylän pellot ja metsät olivat Kymi-yhtiön omistuksessa. Sodan jälkeen kylään muodostettiin yli 70 asutustilaa. Ne myytiin viljelijöille, jotka olivat menettäneet tilansa sodan seurauksena.

Parikan tilalla, kuten muillakin tiloilla, oli lehmiä, possuja, lampaita ja kanoja. Ruoka tuotettiin pääosin itse. Aino ja Yrjö Parikalle suomenkarjan jalostaminen ja hoitaminen oli sydämen asia, ja he näkivät erikoistumisen arvon jo silloin, kun erikoistumisesta ei vielä puhuttu niin paljon kuin nyt.

Vuodesta 1975 lähtien tilalla viljeltiin viljaa. Viljanviljely pientilalla on kannattavuudeltaan heikko, joten oli mietittävä muita vaihtoehtoja. Luomumarjan viljelyä ryhdyttiin opiskelemaan ja toteuttamaan 80-luvun lopulla. Vuonna 1993 saatiin vatusta ja herukasta ensimmäinen luomusato.

Marja Saara Vainio-Kaila
Marja Saara
Vainio-Kaila

Luomukerttu
Luomuaurinko