EtusivuTilaTuotteetAjankohtaistaYhteystiedot
Marjoja
Parikan marjatila

Marja Saara Vainio-Kailan isännöimällä Parikan marjatilalla Vihdin Vanjärvellä kasvatetaan mansikoita, vadelmia sekä musta- että punaherukoita. Lisäksi tuotetaan sipulia ja punasipulia sekä hernettä ja kurpitsaa. Myös viljaa on saatavilla - tänä vuonna vehnää.

Tila kuuluu luomutarkkailuun, ja tilalla on aurinko- ja leppäkerttumerkit. Luomumarjoja on tuotettu vuodesta 1993 lähtien. Koko tila siirtyi luomuun 1996.

Tilaa ovat aikaisemmin viljelleet emännän vanhemmat Aino ja Yrjö Parikka. He olivat kotoisin Karjalan kannakselta, Viipurin maalaiskunnasta. Suuri osa Vanjärven asukkaista on karjalaista sukujuurta. Vuoteen 1945 Vanjärven kylän pellot ja metsät olivat Kymi-yhtiön omistuksessa. Sodan jälkeen kylään muodostettiin yli 70 asutustilaa. Ne myytiin viljelijöille, jotka olivat menettäneet tilansa sodan seurauksena.

Parikan tilalla, kuten muillakin tiloilla, oli lehmiä, possuja, lampaita ja kanoja, joten ruoka tuotettiin pääosin itse. Aino ja Yrjö Parikalle suomenkarjan jalostaminen ja hoitaminen oli sydämen asia, ja he näkivät erikoistumisen arvon jo silloin, kun erikoistumisesta ei vielä puhuttu niin paljon kuin nyt.

Vuodesta 1975 lähtien tilalla viljeltiin viljaa, mutta koska viljanviljely pientilalla antaa palkaksi vain työn ilon, oli alettava miettiä vaihtoehtoja. Luomumarjan viljelyä ryhdyttiin opiskelemaan ja toteuttamaan 80-luvun lopulla. Vuonna 1993 saatiin vatusta ja herukasta ensimmäinen luomusato.

Marja Saara Vainio-Kaila
Marja Saara
Vainio-Kaila

Luomukerttu
Luomuaurinko